Det beste valget jeg kunne tatt!

- Alt jeg har lært om faget kommer fra faren min og fra lærlingtiden, men det er ikke småtterier. Jeg har virkelig blitt kjent med yrket det siste året, sier Kevin Andre Andersen (20).

Han forteller at lærlingtiden i Peab også har inspirert ham til å videreutdanne seg og planlegge for fremtiden. – Peab har både betongfagarbeidere og tømrere, og jeg har fått prøvd meg på begge deler her. Hvis jeg også får meg fagbrev som tømrer får jeg flere muligheter, en mer allsidig kompetanse og større sjanse for en trygg, fast jobb, fortsetter Kevin. Dermed er planen hans å bygge videre på kompetansen med et nytt fagbrev.

– På sikt har jeg lyst til å starte mitt eget firma og da er det kjekt å ha to fagbrev i bunn. Deretter tenker jeg å videreutdanne meg til å bli formann, så jeg kan søke på høyere stillinger og til slutt sitte på ansvaret i firmaet selv.

Kevin Andre Andersen (20) har aldri følt seg hjemme på skolebenken. For han ble yrkesfag og lærlingplassen som betongfagarbeider redningen.

Interessen for betongarbeid er ikke noe nytt for Kevin. Han har vært med faren sin på jobb som betongskjærer siden han var 10 år gammel, og dette inspirerte han til å gå i samme fotspor.

– Jeg har alltid likt å jobbe med henda og skjønte tidlig at dette var noe for meg. Skole og teoretiske fag som matte og lignende har vært en utfordring hele livet. Jeg følte aldri at jeg passa helt inn i skolesystemet. Praktisk arbeid har alltid vært mer min greie.

Lærerne til Kevin skjønte også at yrkesfag kunne være svaret, og de var både hjelpsomme og støttende da han ville søke seg inn på betonglinja på Re videregående.

Betongfagarbeider er nok et yrke mange ikke tenker på.

– Vi var ikke mange i klassen på ungdomsskolen som søkte seg til yrkesfag. Av 20 stykker var det fire som søkte på praktiske linjer. Men det var lite negative holdninger til det, og enkelt å få informasjonen man trengte.

Dermed ble det betonglinja på Kevin. Fordi han var den eneste som ønsket å jobbe med betong i sitt kull var det ikke nok fokus på det på videregående, men da han fikk seg lærlingplass i Peab Vestfold løsnet det.

– Ikke bry deg om hva folk sier

Det er ingen hemmelighet at mange unge opplever å bli møtt med fordommer når de vil søke seg til yrkesfag. Det finnes fortsatt mange myter om byggebransjen som må brytes ned. Heldigvis har Kevin møtt på lite motstand i forbindelse med sitt eget karrierevalg.

– Den eneste jeg har kjent på er at mange tror du ødelegger kroppen din av så mye fysisk arbeid. Det henger igjen gamle myter om at betongfagarbeidere og tømrere får store fysiske skader, men med dagens utstyr stemmer ikke dette. Det er mye fokus på hjelpemidler som sikrer rygg og skuldre fra slitasje, så du går ikke en tung pensjonisttilværelse i møte.

Til de som vurderer en karriere innen byggebransjen har han også en tydelig beskjed:

– Jeg har bare opplevd støtte rundt veien jeg har valgt, og har ikke angret et sekund. Dette er det beste valget jeg kunne tatt, og jeg anbefaler de som ikke føler de passer inn på skolen til å sjekke ut mulighetene i byggebransjen. Ikke bry deg om hva folk sier, dette er et veldig riktig valg.