- Skulle valgt yrkesfag rett etter ungdomsskolen

Håkon Næss (24) stortrives som lærling, men skulle kanskje ønske han hadde valgt yrkesfag rett etter ungdomsskolen. -Jeg visste ikke hva jeg ville bli, derfor syntes jeg det var best å sikre meg ved å gå studiespesialiserende.

Håkon Næss er rørleggerlærling hos Larvik Rørhandel og stortrives.

- Det beste med jobben er kollegaene, og at jeg som lærling får gjort så mange forskjellige ting, sier Håkon. Han synes det er et veldig morsomt fag å holde på med.

Håkon er voksenlærling. Han gikk først studiespesialiserende etter ungdomsskolen, til tross for at moren hans mente at yrkesfag var veien å gå.

- Jeg visste ikke hva jeg ville bli, derfor syntes jeg det var best å sikre meg ved å gå studiespesialiserende, sier Håkon. Det var kanskje ikke så god informasjon på ungdomsskolen om alle mulighetene man har ved å velge yrkesfag, fortsetter han.

Det var først i militæret Håkon bestemte seg for at han ville jobbe med noe praktisk. Da kontaktet han opplæringskontoret i hjemfylket for å høre mer om hvilke muligheter han hadde. - Jeg fikk veldig god hjelp av dem, sier Håkon.

I tillegg til at han ville gjøre noe praktisk, var det også viktig for ham at det var et yrke som ville finnes i fremtiden. Dermed falt valget på rørleggerfaget. - Rørleggere tror jeg blir vanskelig å erstatte. Det finnes jo rør over alt - og i alt, sier Håkon. Dessuten har man mange muligheter senere, om man velger å spesialisere seg, fortsetter han.

Håkon er ikke bare ute og jobber. To ganger i uka har han teori. Eksamen er allerede i juni. - Det er moro med teori, da får vi lære hvorfor vi gjør som vi gjør, og så har vi noen knagger fra det vi er ute og jobber med, som vi kan plassere teorien på, sier Håkon.

Han angrer kanskje litt på at han ikke gikk rett på byggfag etter ungdomsskolen. - De andre lærlingene som kommer rett fra skolen, har jo blitt ferdige før meg sier, han. Men nå har han ikke lenge igjen. I mars 2024 skal Håkon opp til svenneprøve.

Hvis han skal gi ett råd til dagens 10.klassinger som snart skal velge videregående skole, så er det at man skal velge som man selv vil.

-Det er ikke bare-bare å skulle velge utdanning, sier Håkon. Men velg det du vil, ikke la andre påvirke deg. Søk opp informasjon, spør gjerne venner og kjente, og husk at hvis du velger feil, så kan man alltids velge igjen, men gjør først ferdig det du har begynt på, så har du noe å falle tilbake på skulle du angre avslutter han.